Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

Zo repareer je een Oculus Rift CV1 - Frankensteinprojectje

Door faraga op zondag 7 juni 2020 19:51 - Reacties (6)
Categorie: Hardwaregeknutsel, Views: 4.036

Je hebt vast weleens meegemaakt dat je een lekker recept zocht op het internet, om vervolgens op een of andere voedselblog terecht te komen waarin de schrijver eerst een heel verhaal ophangt hoe zijn of haar moeder dit vroeger altijd maakte, maar die nu dood is en de schrijver daarom helemaal emotioneel wordt van een bord pasta.

Ja, dit gaat op hetzelfde neerkomen. Wil je weten hoe je het moederbord van een Oculus Rift CV1 vervangt, scrol dan een stukje naar beneden.

Waarom zijn die krengen zo duur
Toen ik in 2014 mijn huidige computer bouwde, ben ik voor een zo snel mogelijke videokaart gegaan om helemaal klaar te zijn voor de next big thing in gaming: virtual reality. Ik ben gek op racegames en vr zou juist in dat genre goed kunnen werken.

En toen werd de prijs aangekondigd. Zevenhonderd euro, iets meer zelfs inclusief verzendkosten. Hoe groot mijn hype ook was, dat was twee keer zo duur als mijn duurste monitor, en die monitor kon ik ook voor andere dingen dan enkele specifieke games gebruiken.

Op de tweedehandsmarkt daalde hij echter snel in prijs en eind 2018 heb ik er voor 220 euro eentje van een andere tweaker overgenomen op V&A. Daar zaten alleen geen Touch Controllers bij, dus in 2019 heb ik die voor een leuk prijsje op Marktplaats weten te vinden. Zo is vr toch best betaalbaar. Tegenwoordig heb je al een hele set voor het geld dat ik betaalde voor een set zonder controllers.

Gamen in vr
Die controllers waren toch echt wel de moeite waard om erbij te kopen. Vooral op Beat Saber maak ik een heleboel uren, maar ook spellen als Superhot en Budget Cuts zijn de moeite waard. Om niet eens te beginnen over Half Life: Alyx, die wonder boven wonder nog best aardig draaide op mijn inmiddels 6 jaar oude pc.

Maarja, er staan genoeg enthousiaste teksten over vr op het internet. Koop gewoon een tweedehands Rift en ervaar het voor jezelf. Dat is niet waar ik deze blog voor schrijf.

Zap
Onlangs kwam er een vriend langs om een potje Beat Saber te spelen. Toen ik de Rift aan hem gaf, bleek hij flink statisch geladen te zijn, want hij kreeg een stevige schok. Ik geef mijn bank de schuld, die laadt mij ook weleens statisch op.

De Rift leek het daarna nog even prima te doen, maar op een gegeven moment kon hij geen obstakels meer ontwijken en vroeg hij of het de bedoeling was dat ze mee naar beneden gingen als hij bukte.

Wat bleek: de locatietracking deed het niet meer. De Rift zag nog wel welke kant ik op keek, maar niet waar mijn hoofd in de ruimte was. Na wat troubleshooten kwam ik erachter dat de infraroodledjes aan de voorkant van de bril niet meer werkten. Die aan de achterkant overigens nog wel. Daardoor konden de sensors de bril niet meer detecteren. Duidelijk een hardwareprobleem.

Eerste poging tot openmaken
Om te kijken of ik kon zien of er misschien ergens een chip of een ribbonkabel was opgeblazen door de esd-schok, haalde ik de Rift uit elkaar. Dit is me gelukt ondanks de verrassend matige iFixit-teardown. Ik heb meer gehad aan de reacties die andere knutselaars erbij achterlieten.

Het stomme is dat ik nu pas, tijdens het schrijven van deze blog, een veel betere uitleg op iFixit vind over het moeilijkste gedeelte van het openmaken van de Rift: het stuk behuizing rond de lenzen verwijderen. Hierover later meer.

http://worteltoegang.nl/dingen/public/tweakers-rift/001investigate.jpeg

Uiteindelijk had ik de hele unit uit elkaar en zag ik niets wat kapot kon zijn. Dat maakt het moeilijker om uit te vogelen wat er vervangen moet worden. Daarom besloot ik om op zoek te gaan naar een andere Rift die ook stuk was, maar dan op een andere manier. Dan valt er vast wel wat te frankensteinen.

Waar vind je een kapotte Rift?
Dat was niet nog niet eens zo eenvoudig. Zowel op V&A, Marktplaats als Facebook Marketplace waren er geen aanbiedingen te vinden van kapotte Rifts. Op Ebay waren er wel een paar, maar die moesten dan weer uit de VS of Canada komen, met alle verzendkosten en importtarieven van dien.

Ook op Belgische Marktplaats-tegenhangers vond ik weinig succes. En ik ben er aardig wat afgegaan. Dan maar Duitsland proberen. Tot mijn geluk bleken verschillende mensen op ebay-kleinanzeigen.de van hun kapotte Rift af te moeten.

Met drie mensen heb ik contact opgezocht. Ik spreek voor geen meter Duits, dus ik sprak ze in het Engels aan of ze hun kapotte Rift voor 100 euro naar Nederland wilden versturen:
  • Eentje heb ik geen reactie van gekregen.
  • Een andere reageerde wel en vertelde dat hij na werk wel even ging kijken of die infraroodledjes het bij hem nog wel doen. Daarna heb ik niets meer van hem gehoord.
  • De laatste reageerde na een paar dagen pas, in het Duits. Gelukkig is Google Translate een ding.
Met die laatste heb ik, na wat onhandig Engels heen en Duits terug praten, succesvol een deal weten te sluiten. Ze vertelde me vaagjes wat het probleem met haar Rift was en was bereid om voor 108 euro inclusief verzending de Rift naar Nederland te sturen. Niet heel goedkoop, maar waarschijnlijk kan ik nog wel wat munt uit de overgebleven onderdelen slaan.

Enkele dagen later zag ik een DHL-bezorger voor mijn appartementengebouw een paar dozen uit zijn busje schoppen en een paar andere dozen die er per ongeluk ook uitvielen, gefrustreerd terug naar binnen smijten. Onhandig liep hij met een stapel dozen naar de voordeur, waarvan de grootste en meest beschadigde mijn Rift bleek te bevatten.

Gelukkig heeft de Rift zelf de reis zonder kleerscheuren overleefd, dus ik kon beginnen met uitzoeken wat er stuk was. Als ik de nieuwe Rift met mijn kabel aansloot, zei mijn computer dat de hdmi-kabel niet was aangesloten. De infraroodlampjes sprongen wel aan, dus ik zag kans op succes.

http://worteltoegang.nl/dingen/public/tweakers-rift/002hdmi.png

Een Oculus Rift CV1 uit elkaar halen: zo doe je het
Ik had voor me liggen: een Oculus Rift die ik al eerder uit elkaar had gehaald (en weer half in elkaar had gezet) en een nog niet uit elkaar gehaalde Rift. Alhoewel, hij leek eerder opengemaakt te zijn, want er ontbrak een schroefje en een clipje was niet goed terug op zijn plek gezet.

http://worteltoegang.nl/dingen/public/tweakers-rift/003oudennieuw.jpg

Stap 1: Haal de speakers eraf.
Dit is niet echt nodig, maar ze zitten toch een beetje in de weg en is heel eenvoudig. Steek hier een platte schroevendraaier en draal linksom totdat ze los zijn.

http://worteltoegang.nl/dingen/public/tweakers-rift/004speaker.jpg

Stap 2: De cover tussen de lenzen verwijderen.
Deze stap is het meeste gepriegel als je het voor het eerst doet. Ik neem hierbij aan dat je zelf het masker en de kabel al hebt losgemaakt. Beide kun je er gewoon uittrekken.

Eerst maak je met een T3-schroevendraaier op deze zes rode plaatsen de schroefjes los. Deze schroefjes ga je nog veel tegenkomen, maar ze zijn allemaal van hetzelfde formaat, dus je kunt ze gerust op een hoopje gooien. Houd je T3-schroevendraaier in ieder geval bij de hand.

http://worteltoegang.nl/dingen/public/tweakers-rift/005masker.jpg

Op de zes plaatsen die ik heel professioneel met MS Paint groen heb aangegeven, zit het maskertje met clipjes vast rond de lenzen. Die loshalen is heel wat gepriegel. Wat je het beste kunt doen, is zodra je de zes T3-schroefjes los hebt, met een plectrum tussen de oranje aangegeven rand gaan mieren totdat de buitenrand los is.

Daarna trek je het masker aan de onderkant naar voren (hierbij moet je aardig wat kracht zetten), totdat je een spudger ertussen kunt prikken. Het einddoel is om onderstaand clipje los te krijgen.

http://worteltoegang.nl/dingen/public/tweakers-rift/006maskerclipje.jpg

Zodra je die los hebt, kun je gemakkelijk de twee andere clipjes rond de lens loskrijgen, door de spudger tussen de lens en het masker te steken.

http://worteltoegang.nl/dingen/public/tweakers-rift/007maskerclipje.jpg

Zodra je één kant los hebt, kun je vrij eenvoudig bij de andere kant komen en het proces herhalen. Gefeliciteerd! Het moeilijkste stukje is voorbij.

Stap 3: de buitenkant eraf halen
Daarna kun je de binnenkant losmaken van de buitenkant. Hiervoor moet je acht schroefjes losmaken. De vier stevige Phillips-schroefjes aan de zijkanten haal je er zo uit. Voor de vijfde aan de bovenkant heb je een lange en smalle schroevendraaier nodig, liefst magnetisch. Ik had er een die wel paste, maar niet magnetisch was. Dit maakte het veel meer priegelwerk.

Dan zijn er nog drie T3-schroefjes, waarvan een het schuifmechanisme op zijn plaats houdt.

http://worteltoegang.nl/dingen/public/tweakers-rift/008behuizinglos.jpg

Het schuifje kun je er vrij eenvoudig uit krijgen door aan de achterkant een paar clipjes los te duwen. Je kunt ook aan de voorkant met een pry tool gaan mieren.

Let op de veertjes onder het knopje. Als je die op de grond laat vallen, vind je ze nooit meer terug.

http://worteltoegang.nl/dingen/public/tweakers-rift/009schuifje.jpg

Nu kun je de hele binnenkant uit de behuizing schuiven. Misschien moet je hier en daar met een plectrum tussen de rand aan de voorkant mieren, maar hij zou niet veel moeten tegenstribbelen.

Aan de rechter zijkant zitten een paar ribbonkabels, wees voorzichtig dat je die niet kapotmaakt!

http://worteltoegang.nl/dingen/public/tweakers-rift/010ribbonkabelsvast.jpg

Het metalen houdertje zit met twee T3-schroefjes vast. Schroef die los en klik vervolgens voorzichtig de drie rechter ribbonkabels los. De linker kan blijven zitten. Nu is de behuizing helemaal los van de voorkant.

http://worteltoegang.nl/dingen/public/tweakers-rift/011ribbonkabelslos.jpg

Stap 4: het moederbordje verwijderen.
Het moederbordje zit vast in een bracket, die links en rechts met Phillips-schroeven vastzit aan de behuizing. Zodra je die los hebt, kun je de bracket een beetje draaien om de zes T3-schroefjes (rood) te bereiken waarmee het bordje vastzit. Let ook op de twee clipjes (groen). Die kun je gewoon aan de kant duwen.

http://worteltoegang.nl/dingen/public/tweakers-rift/012moboschroefjes.jpg

Nu hoef je alleen nog maar wat te friemelen om de twee ribbonkabels naar de schermpjes, de ribbonkabel naar het dochterbordje en de antennekabel te verwijderen. En voilà, het moederbord is los.

Het was in mijn geval al snel duidelijk waar het probleem met de nieuwe Rift zat: er was het een en ander doorgebrand bij de aansluiting voor de kabel en aan er leek ook een chipje verdwenen te zijn van het moederbord.

http://worteltoegang.nl/dingen/public/tweakers-rift/013moederbordjes.jpg

Terug in elkaar
De oplossing was eenvoudig: gewoon het moederbordje van mijn oude Rift in de nieuwe Rift steken en in theorie zou hij het dan weer moeten doen. Dat is gewoon een kwestie van alle stappen weer achterstevoren toen. Daarvoor heb ik nog wel enkele tips:

Aan het moederbordje zit een klein schuifje. Let erop dat die in het bijbehorende gleufje bij de lenzen terechtkomt. Daarmee houdt de Rift namelijk in de gaten wat de lensafstand is.

http://worteltoegang.nl/dingen/public/tweakers-rift/014schuifje.jpg

De ribbonkabels aan de zijkant zijn een crime om er weer in te krijgen. Vooral de kleine die op onderstande foto aan de onderkant zit. Mijn advies is om die eerst te doen.

http://worteltoegang.nl/dingen/public/tweakers-rift/015ribbon.jpg

Toen ik mijn Rift weer bijna in elkaar had, zag ik dat de beeldkabel niet goed uitlijnde met de opening die daarvoor in het masker zat. Nadat ik hem weer half uit elkaar gehaald had, bleek dat ik de bracket waar het moederbordje op zit, niet goed in de behuizing terug had geschoven. Op onderstaande foto heb ik het geprobeerd aan te geven, aan de andere kant zit nog zo'n gleufje.

http://worteltoegang.nl/dingen/public/tweakers-rift/016gleufje.jpg

Een ander probleem waar ik tegenaan liep, was dat het Phillips-schroefje waar ik met de iFixit-schroevendraaier niet bij kon, vrijwel onmogelijk was om goed op zijn plaats te krijgen. Uiteindelijk kon ik het oplossen door een magneetje op een andere schroevendraaier te plakken, waardoor die schroevendraaier net magnetisch genoeg werd om dat kleine schroefje vast te houden.

http://worteltoegang.nl/dingen/public/tweakers-rift/017schroefje.jpg

Rift gerepareerd
Na een paar uurtjes knutselen, mocht het resultaat er zijn: mijn Rift werkte weer en ik kan weer Beat Saber spelen. En dat is maar goed ook, want dan haal ik in deze tijd nog érgens beweging vandaan.

Wel heb ik gemerkt dat de schermpjes in mijn nieuwe Rift wat minder lekker kijken, alsof zwart minder zwart is. Misschien ga ik die nog wel een keer vervangen voor de schermpjes van mijn oude.

Edit: dit bleek een softwareprobleem te zijn dat het moederbordje van mijn oude Rift nog gekalibreerd moest worden op de nieuwe schermpjes. Op deze Reddit-pagina vond ik de oplossing.

Als het ooit zover komt, schrijf ik daar ook nog wel een tutorial voor. Er zijn namelijk helaas geen fatsoenlijke reparatiegidsen van de Oculus Rift CV1, terwijl dat wel heel goed te doen is. De meeste telefoons stribbelen meer tegen.

http://worteltoegang.nl/dingen/public/tweakers-rift/018gerepareerd.jpeg

Ben je tijdens het lezen van dit blogje belangrijker werk aan het uitstellen? Dan heb ik goed nieuws voor je, want dan kun je ook nog het verhaal lezen van hoe ik een oude Acer-laptop heb gepimpt tot de beste specs die in het chassis pasten. Dat was nog een heel avontuur, waarbij ik twijfelachtige processors en moederborden van Chinese verkopers overnam en mijn adresgegevens op 4chan belandden. Heb ik veel van geleerd:

Laptopupgrades op een nieuw niveau getild - De geschiedenis van mijn Frankenstein-laptop

Volgende: Laptopupgrades op een nieuw niveau getild - De geschiedenis van mijn Frankenstein-laptop 03-'17 Laptopupgrades op een nieuw niveau getild - De geschiedenis van mijn Frankenstein-laptop

Reacties


Door Tweakers user HugoBoss1985, zondag 7 juni 2020 22:37

Mooi gedaan, interessant om te lezen en bookmarked :D

Door Tweakers user Cyphax, maandag 8 juni 2020 09:04

Ik heb het nog nieteens helemaal gelezen en ik ga je nu al van harte bedanken voor de uitleg over hoe je dit kreng uit elkaar haalt, want die van mij moet ook wat onderhoud. :X Hij doet het wel goed, maar hij is een keer op de grond gevallen (wasn't me! :P) waardoor het plastic van het front-plaatje niet meer goed op z'n plek zit, en er een stukje uit is. IIG is dit soort informatie erg welkom!

Door Dennis, maandag 8 juni 2020 09:06

Altijd leuk om te lezen hoe iemand zijn apparatuur weer aan de praat weet te krijgen.

Duidelijke tutorial :)

Door Tweakers user Kazu, woensdag 10 juni 2020 15:42

Je blog leest leuk weg, kudo's! Maar als ik het zelf zou moeten doen had ik de IR ledjes uit je nieuwe bril gehaald en die in je oude gestopt (aangezien je niet weet wat er nog meer aan de nieuwe stuk zou zijn, dus de kans op slagen lijkt me hiermee groter). Wat is de reden dat je het moederbord van je oude in je nieuwe hebt gestopt? (Geen kritiek, ik ben oprecht nieuwsgierig).

Door Tweakers user faraga, woensdag 10 juni 2020 16:11

Kazu schreef op woensdag 10 juni 2020 @ 15:42:
Je blog leest leuk weg, kudo's! Maar als ik het zelf zou moeten doen had ik de IR ledjes uit je nieuwe bril gehaald en die in je oude gestopt (aangezien je niet weet wat er nog meer aan de nieuwe stuk zou zijn, dus de kans op slagen lijkt me hiermee groter). Wat is de reden dat je het moederbord van je oude in je nieuwe hebt gestopt? (Geen kritiek, ik ben oprecht nieuwsgierig).
Het moederbordje is een stuk eenvoudiger te bereiken en was bij de nieuwe heel duidelijk het pijnpunt, gezien de zichtbare schade.

Bij mijn oude Rift heb ik nooit precies kunnen uitvogelen wat er nou precies mee aan de hand was. De ir-ledjes deden het immers op twee van de drie 'vlakken' niet: Voorkant niet, zijkant niet, achterkant wel.

Waarschijnlijk zou ik een stuk langer bezig geweest zijn met uitvogelen waardoor de ledjes het niet meer doen dan ik nu heb besteed aan het moederbordje vervangen, half in elkaar zetten en aansluiten om te checken of de tracking werkt, en vervolgens de rest van de onderdelen er weer op schroeven.

Door Tweakers user Kazu, woensdag 10 juni 2020 22:06

faraga schreef op woensdag 10 juni 2020 @ 16:11:
[...]

Het moederbordje is een stuk eenvoudiger te bereiken en was bij de nieuwe heel duidelijk het pijnpunt, gezien de zichtbare schade.

Bij mijn oude Rift heb ik nooit precies kunnen uitvogelen wat er nou precies mee aan de hand was. De ir-ledjes deden het immers op twee van de drie 'vlakken' niet: Voorkant niet, zijkant niet, achterkant wel.

Waarschijnlijk zou ik een stuk langer bezig geweest zijn met uitvogelen waardoor de ledjes het niet meer doen dan ik nu heb besteed aan het moederbordje vervangen, half in elkaar zetten en aansluiten om te checken of de tracking werkt, en vervolgens de rest van de onderdelen er weer op schroeven.
Duidelijk! Bedankt voor het reageren :)

Reageren is niet meer mogelijk