Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

Laptopupgrades op een nieuw niveau getild - De geschiedenis van mijn Frankenstein-laptop

Door faraga op woensdag 8 maart 2017 20:30 - Reacties (27)
Categorie: Hardwaregeknutsel, Views: 9.287

Dit is het verhaal van mijn laptop, mijn eerste nieuwe eigen computer en de machine die mij heeft geholpen om écht handig te worden met hardware.

Een iPad zou niet zo lang meegegaan zijn
Het begon allemaal in 2010. Ik was zestien jaar oud en ging een weekje op vakantie bij mijn halfzus, die destijds in Washington D.C. woonde. Haar man werkte daar namelijk als correspondent voor de Volkskrant. De eerste iPad was daar toen net uitgekomen en was nog niet in Europa beschikbaar. Mijn halfzus, die veel te rijk is, bood me aan om er één voor me te kopen, want dan zou ik cool zijn door als één van de eerste mensen een iPad te hebben. Ik sloeg dat aanbod af, omdat ik op dat moment een tweedehands Dell Inspiron 6000 gebruikte, die onbeschrijfelijk traag was. Tot mijn eigen verbazing zei ze "zoek maar een laptop uit".

Ik hield de zeshonderd dollar die een iPad kostte aan als houvast en kwam uit op een Acer Aspire 7740-5618. De specificaties waren:
- Intel Core i3 330M
- 4GB ram
- 17,3" 1600x900-scherm
- 500GB hdd
- Intel HD Graphics

http://www.worteltoegang.nl/dingen/public/tweakers-acer/acer.jpg

Voor zijn tijd en dat geld vond ik het een prima deal. Misschien zou ik met mijn huidige kennis enkele andere keuzes gemaakt hebben, maar ik heb veel plezier van die laptop gehad. Ik vond het leuk om creatief om te gaan met de mogelijkheden van de laptop en enkele jaren en heel wat sparen later had ik er een televisie als tweede monitor en een volledige 5.1-surroundinstallatie op aangesloten. Gamen was natuurlijk niet van toepassing, gezien de brakheid van Intel HD Graphics, maar voor browsen en het kijken van films en series voldeed hij prima. Zie ook deze foto die ik back in the day een keer voor een battlestation-draadje ergens heb gemaakt.

http://www.worteltoegang.nl/dingen/public/tweakers-acer/battlestation.jpg

De eerste upgrades
Na mijn tijd op de middelbare school ging ik een communicatie/mediastudie volgen, waarvoor ik ook met After Effects aan de slag moest. Ik merkte al snel dat het krap werd met slechts 4GB ram, dus ik besloot te upgraden naar 8GB. Dat was niet moeilijk; door met een paar schroefjes een enkele klep te verwijderen, kun je bij dit model bij alle hardware waar een normaal mens aan zou willen werken. Ook de processor en bijbehorende heatsink zijn goed bereikbaar.

Op een gegeven moment had ik in mijn onhandigheid twee toetsen van het toestenbord losgemaakt en aangezien het ongelooflijk rotwerk is om die toetsen opnieuw vast te maken, heb ik besloten om het volledige toetsenbord vervangen. Dit waren echter nog vrij matte ingrepen. De échte shenanigans begonnen toen ik op een dag op AliExpress een relatief goedkoop aanbod tegenkwam van een Core i7 840QM. Ik dacht, boeien, kost weinig en een leuk experiment. Ik kocht hem. Terwijl ik aan het wachten was op de bestelling, keek ik eens goed naar de afbeelding, waaruit op te maken was dat de chip niet een 840QM, maar een i7 640LM was. Gelukkig maar, realiseerde ik me later, want de enige gpu in mijn laptop was de Intel HD Graphics en Intel deed destijds nog geen gpu bij zijn mobiele quadcores, dus dan zou ik zonder gpu gezeten hebben.

Enige tijd later kwam de processor binnen en maakte ik dit (alt link) zeer amusante draadje op 4chan's technologieboard, /g/. In het draadje toonde ik mijn aankoop en hield ik bij hoe ik de processor in de laptop monteerde. De lezers waren er heilig van overtuigd dat de processor nooit zou werken, omdat het een BGA-processor zou zijn, die dus niet met een socket werkte, zelfs toen ik op een foto liet zien dat er gewoon pins onder de chip zaten. Bovendien wisten ze al snel mijn locatie te traceren uit de exifdata van de foto's en dreigden ze pizza naar mijn huis te bestellen.

http://www.worteltoegang.nl/dingen/public/tweakers-acer/processors.jpg

Gelukkig is alles naar mijn hand gelopen: De processor paste in de socket, ik startte de computer weer op en alles werkte naar behoren. Bovendien is er geen pizza naar mijn huis aangekomen.

Helaas bleek de processor later een miskoop geweest te zijn. Hij was nauwelijks sneller dan de i3 en de gpu was niet helemaal lekker, waardoor er bij normaal gebruik al artefacten konden optreden en de computer regelmatig vastliep. Niet veel later heb ik de i3 teruggeplaatst.

Het ultieme doel
Ondanks deze tegenslag was de geest uit de fles. Mijn doel was gesteld: De laptop zou zo goed worden als mogelijk was binnen het chassis. Ik was al aan het sparen voor een snelle desktopcomputer, maar ik wilde weten hoe ver ik kon gaan met mijn laptop. Toen ik bij een grote belastingteruggave in één klap alle onderdelen van mijn desktop kon betalen, heb ik ook maar meteen een ssd voor mijn laptop aangeschaft. Ik nam er één van 500GB, omdat ik dan gewoon de gehele harde schijf kon mirroren naar de ssd en niet Windows opnieuw hoefde te installeren.

Nadat ik een keer een usb-poort had gesloopt door er een bluetoothdongeltje in te doen en de laptop met die kant naar beneden in mijn tas te gooien, besloot ik om de functionaliteit maar in te bouwen in de laptop zelf. Een Intel 7260 kost niet veel en voegt 5GHz-wifi-ondersteuning en bluetooth aan je laptop toe. Niet iedereen is fan van het Eduroam-netwerk dat op alle hogescholen en universiteiten van Nederland te vinden is, maar op 5GHz is het echt heel snel.

Het idee van een snellere processor bleef knagen, dus ik besloot uit te zoeken wat de mogelijkheden nou precies zijn. Mijn laptop beschikt over Socket G1 en de snelste processor met igpu die daarop past is de i7-640M. Voor minder dan 120 euro kon ik hem niet vinden, maar ik wist dat het mezelf niet zou vergeven als ik voor minder zou settlen, dus ik ging ervoor. De laptop startte er wel mee op, maar gaf aan dat hij de processor niet kende. Dit was eenvoudig op te lossen met een biosupdate.

Langzaam maar zeker begonnen de mogelijkheden tot upgraden op te raken. Ik was al verder gegaan dan de meeste tweakers gingen: De ram, processor, harde schijf en netwerkkaart hadden allen een upgrade gekregen. Verder waren de accu en het toetsenbord ook al eens vervangen wegens slijtage dan wel schade.

Het nieuwe scherm
Ik begon me echter steeds meer te ergeren aan het scherm: De kijkhoeken waren brak, ik zou wel een hogere resolutie kunnen gebruiken en als ik op school aan het werk was en er was een raam achter me, zag ik daar meer van dan van wat er op mijn scherm gebeurde. Maar ja, een scherm upgraden, dat kan niet. Toch?

Na een tijdje googlen kwam ik erachter dat er voor mijn type laptop ook matte schermen zijn verschenen. Verder viel het me op dat het scherm gebruikmaakt van een 40-pinsaansluiting, die niet alleen bij Acers voorkwam. Ik leerde dat er kort door de bocht drie verschillende standaarden waren voor schermaansluitingen bij laptops: 30-pins, 40-pins en 50-pins. Dus het leek me dat het gewoon een kwestie was van uitzoeken wat het beste 17,3"-scherm was dat ik kon vinden met een 40-pinsaansluiting. Helaas heb ik geen ips kunnen vinden, maar wel een tn-paneel dat volgens verschillende fora het beste tn-paneel was dat er te krijgen is. De AUO B173HW01 V.5, die MSI ook in enkele van zijn gamelaptops schijnt te doen. Hij heeft een 1920x1080-pixelresolutie en een matte afwerking. Bovendien bleek ReplaceDirect hem te kunnen leveren.

Het vervangen van het scherm bleek niet zo moeilijk: rubbertjes eruit, een paar schroefjes los, opletten dat je de bekabeling voor de webcam niet beschadigt, oud scherm eruit, nieuw erin en alles weer in elkaar zetten. Helaas is het me niet gelukt om de rubbertjes op de schroeven weer allemaal goed terug te plakken, maar dat was geen enorm probleem. Het scherm werkte perfect en stelde niet teleur: hogere resolutie, matte afwerking en betere kleuren waren allemaal zeer welkom. Het was natuurlijk geen ips, maar wel een flinke verbetering.

http://www.worteltoegang.nl/dingen/public/tweakers-acer/laptopscherm1.jpghttp://www.worteltoegang.nl/dingen/public/tweakers-acer/laptopscherm2.jpghttp://www.worteltoegang.nl/dingen/public/tweakers-acer/laptopscherm3.jpg

Nu waren de opties echt wel op. De enige dingen die nog origineel waren aan de laptop waren de behuizing, de dvd-speler (die ik wou houden) en de touchpad en het moederbord. Daar viel verder weinig aan de upgraden. Een blu-rayspeler zou nog kunnen, maar die zou voor mij écht nutteloos zijn. Een hdd caddy was mogelijk, maar ik had genoeg opslagcapaciteit en ik gebruikte de dvd-drive daadwerkelijk nog af en toe. Ik besloot dat mijn laptop af was.

De mobomanie
Maar dat was hij niet. Op een dag realiseerde ik me dat er meerdere versies van mijn laptop waren verschenen; niet alleen de 7740, maar ook de 7740G, die wél beschikt over dedicated graphics. Het is alleen enorm omslachtig werk om een gpu in te bouwen, dus de enige manier om de upgrade uit te voeren was door het moederbord te vervangen voor een ander moederbord dat die gpu wel heeft ingebouwd. Onderzoek wees uit dat er twee verschillende versies van het 7740G-moederbord waren verschenen: Eentje met een ATI Mobility Radeon HD 5470 (met 512MB ram) en een andere met de HD 5650 (met 1GB ram). Allebei zijn ze vandaag de dag niet bijster snel meer, maar de 5650 is volgens de Passmark-score nog altijd ruim twee keer zo snel als de 5470, dus ik besloot een moederbord te zoeken dat daarover beschikt.

Dat bleek geen eenvoudige taak: Ik heb heel AliExpress, Ebay en verschillende andere websites afgezocht, maar ondanks dat veel verkopers een afbeelding van een moederbord met 5650 plaatsen, bleken ze bij navraag allemaal, zonder uitzondering, niet meer over dat moederbord te beschikken en gaven ze me de versie met 5470 als alternatief. Na alle verkopers met een afbeelding van het juiste moederbord geprobeerd te hebben, gaf ik het op. Ik had al wel een nieuwe heatsink aangeschaft die ook de gpu kon bedekken, maar die was gelukkig niet zo duur.

Fast forward naar de herfst van 2016. Ik ben bezig met mijn stage bij de redactie van Tweakers en logeer daarvoor fulltime bij mijn vriendin in Amsterdam. Mijn desktop staat nog gewoon in Utrecht, dus zolang ik daar ben, moet ik het met mijn laptop doen. Niet geheel handig als hij dan op een dag weigert op te starten. Hij reageert nergens meer op, dus ik kom snel tot de conclusie dat het moederbord stuk is. Ik had twee keuzes: een nieuwe laptop kopen of het moederbord vervangen.

Dus ik ging terug naar AliExpress om nog een vragenrondje te doen bij de verkopers, helaas weer zonder resultaat. Ik besloot toch maar de versie met de slechtere gpu aan te schaffen. Enige tijd later kwam hij aan en toen hij eenmaal ingebouwd was, liep ik tegen een nieuw probleem aan: mijn laptop draaide inmiddels Windows 10 en blijkbaar is er voor deze oudere gpu's nooit een fatsoenlijke grafische driver voor Microsofts jongste besturingssysteem verschenen. Ik heb verschillende drivers geprobeerd, maar bij de enige driver die wel werkte, kon de helderheid van het scherm niet aangepast worden. Met de basisdriver van Windows kan dat wel, maar dan zijn de grafische prestaties weer waardeloos.

Ook al was het geen geweldige gpu, waren de grafische prestaties wel merkbaar beter. TrackMania Nations wilde voorheen alleen op de allerlaagste instellingen een speelbare framerate neerzetten en draaide nu prima op "hoge" instellingen. Ook andere games draaiden beter. Ik durfde het aan om Limbo aan te schaffen, die ik erop heb uitgespeeld. Toffe game trouwens, zeker een aanrader als je hem voor een paar euro in een Steam Sale tegenkomt. Het werken met de gpu bleef echter wel aanmodderen. Als het avond werd en ik wou het scherm wat donkerder hebben, moest ik naar de basisdriver switchen, de helderheid aanpassen en terugswitchen naar de ATI-driver. Een stuk omslachtiger dan gewoon een paar keer op Fn + pijltje naar links te drukken.

De ondergang
Helaas hield het nieuwe moederbord het niet lang vol. Ongeveer een maand nadat ik het nieuwe moederbord in mijn laptop plaatste, begon ik gemodder te krijgen aan de stroomaansluiting. Die begon steeds meer te haperen, tot het punt dat de stroom er elke seconde wel een keer af ging en er uiteindelijk alleen maar stroom de laptop in wou gaan als ik vrij hard tegen de zijkant van de stroomstekker duwde. En het lag niet aan de adapter: Ik had er in de loop van de jaren al aardig wat versleten en ik had nog een tweede waarvan ik wist dat hij het deed en daarbij deed precies hetzelfde probleem voor.

Ik nam contact op met de Chinees die mij het moederbord heeft verkocht. Hier volgt de volledige conversatie die ik met hem heb gehad:

Ik: "Hello, about a month ago I purchased this motherboard from you, but recently the power socket started failing. Is there some way I can return it for repairs or something? Thanks in advance"

Hij: "power socket started failing? what is meaning"

Ik: "When the laptop is plugged in, sometimes it does not get electricity. Often, the power will flash off and back on over and over very quickly. I tried with a different adapter, but then it also happened, so it has to be the motherboard. If I take out the battery, sometimes it won't boot at all, sometimes it works for a couple of minutes before the power fails again and the laptop turns off"

Hij: "pls check your memory card and CPU"

Ik: "It definitely isn't that. If I put the power plug in the motherboard at an angle and hold it like that, the problem does not occur, suggesting something is loose at the motherboard"

Hij: "what is the current of the board?"

Ik: "19V I believe"

Hij: "current, voltage"

Ik: "where do I find this?"

Hierop kreeg ik geen reactie. Twee weken later begon ik me steeds meer aan het probleem te ergeren, dus ik besloot het te filmen en naar YouTube te uploaden, zodat hij het kon zien:Ik: "I made a video of my problem. As you see, something is wrong with the power connection and it's only been getting worse."

Hij: "i cann't open"

Ik: "Do you have no access to YouTube?"

Hij: "NO"

Stomme communisten ook met hun blokkades. Ik gaf het op. Ik zag het niet meer zitten om nog verder te knutselen, want ik had het punt bereikt dat ik niets meer kon upgraden aan mijn laptop en de upgrades echte problemen met de bruikbaarheid van het systeem begonnen op te leveren. Ik heb besloten een nieuwe laptop aan te schaffen en vaarwel te zeggen tegen de Acer, die heeft geholpen om mij te veranderen van iemand met een milde interesse in computers naar een gepassioneerde hardwaretweaker. Zie hier de oudste Speccy-printscreen die ik heb, met nog originele hardware, in vergelijking met de laptop toen hij 'af' was:

http://www.worteltoegang.nl/dingen/public/tweakers-acer/specs-oud.pnghttp://www.worteltoegang.nl/dingen/public/tweakers-acer/specs-nieuw.png

The most resilient Windows install
Ondanks dat Windows uiteindelijk toch problemen begon te ondervinden met al mijn upgrades, zoals de issues met de grafische drivers en het feit dat ik na elke grote update van Windows 10 een uur bezig was om de multitouchfuncties van de touchpad weer aan de gang te krijgen, moet ik wel mijn complimenten geven aan Microsoft voor hoeveel deze Windows-installatie heeft doorstaan.

De laptop kwam met Windows 7, wat een tijdje prima heeft gedraaid, tot er een probleem ontstond waardoor het letterlijk een kwartier duurde voordat de computer was opgestart. Ik heb toen Windows 7 opnieuw geïnstalleerd, maar van tevoren een backup gemaakt van alle bestanden op de harde schijf (ja álle). Die backup heb ik na de herinstallatie volledig teruggekopieerd, wat gelukkig prima is verlopen. Met mijn huidige kennis had ik dat anders aangepakt.

Toen Windows 8 uitkwam, was ik er heel nieuwsgierig naar en ik kon het via de Dreamspark-account van een vriend gratis krijgen, dus ik installeerde het. Natuurlijk werden mijn programma's daardoor gewist, maar mijn bestanden bleven wel behouden. Ik was toen net begonnen met studeren, waarvoor ik ongeveer elk blok wel andere software op mijn laptop moest installeren. De teller staat inmiddels op 240 geïnstalleerde programma's.

Na Windows 8 kwam natuurlijk 8.1 en enkele jaren later Windows 10. Windows is tot nu toe nooit schoon geïnstalleerd geweest. Hij kwam met Acer-bloatware, de herinstallatie van Windows 7 destijds was ook niet geheel optimaal en de installatie van Windows 8 kun je waarschijnlijk wel de laatste enigszins schone installatie noemen. En dat was in 2012, voordat ik überhaupt was begonnen met het knutselen aan de hardware.

Het blijkt dus dat met een beetje onderhoud het helemaal niet nodig is om Windows om de zoveel tijd opnieuw te installeren, zelfs al pas je je hardware aan of migreer je naar een ssd. Dit bleek nogmaals toen ik besloot de ssd in een andere laptop over te plaatsen die ik ooit van iemand heb gekregen. Ik verwachtte niet dat hij zou opstarten, aangezien de Asus F52Q een geheel ander platform was; een oudere Core 2 Duo, ddr2-ram in plaats van ddr3 en noem maar op. Ik probeerde het toch maar, want als het wel zou werken, zou ik in ieder geval gewoon bij mijn bestanden kunnen.

Tot mijn grote verbazing bleek hij, na een tijdje een "getting devices ready"-melding te geven, gewoon op te starten en, zodra hij een internetverbinding had, heel braaf alle benodigde drivers te installeren. Zodoende typ ik deze hele blog op een volledige andere laptop, die leeft op de geest van mijn oude Acer. Windows is enigszins buggy; Edge laat de grafische driver crashen en nadat ik voor bluetoothfunctionaliteit de netwerkadapter van mijn Acer heb overgeplaatst, heb ik dat niet fatsoenlijk aan de gang gekregen. 5GHz werkt echter wel gewoon. Ondanks de problemen blijf ik stomverbaasd dat dit überhaupt werkt.

De processor van deze Asus is trouwens ook niet origineel. Ik weet niet meer uit mijn hoofd wat er eerst in zat, maar ik heb hem vervangen voor een Core 2 Duo P9300 die ik uit een andere laptop heb gehaald. Een leuk voordeel aan werken bij Student Aan Huis is namelijk dat klanten je soms hun oude overbodige hardware meegeven. Zo ben ik gratis aan twee oude laptops en een nas gekomen. Leuke fooitjes.

Tot slot
Maar ja. Het verhaal van mijn Acer is ten einde. Ik heb er ongeveer anderhalf keer de aanschafprijs van de laptop aan upgrades en reserveonderdelen aan uitgegeven, maar dat was het dik waard, want ik heb er veel plezier van gehad en er nog meer van geleerd. Waarschijnlijk gaat de inmiddels bijna zeven jaar oude laptop nooit meer draaien. Mijn plan is om binnenkort de inhoud van de ssd terug te mirroren naar de harde schijf die er oorspronkelijk in zat en die in de Asus te zetten, zodat die kan dienen als backuplaptop. De ssd ga ik gebruiken voor de laptop waar ik mijn zinnen op heb gezet ter vervanging van de Acer: een Clevo N850HK1, waar ik ter zijner tijd wel een review van ga schrijven. Wel schoon en geformatteerd, want het wordt toch tijd om met een schone lei te beginnen.

Uiteindelijke lijst met upgrades
- Ram: 4GB -> 8GB
- Processor: i3 330m -> i7 640LM -> i7 640M
- Hdd: Standaard Toshiba 500GB -> 480GB Crucial M500 ssd
- Netwerkkaart: Standaard Realtek-ding -> Intel 7260 AC Plus Bluetooth
- Scherm: Glossy 1600x900 -> Matte 1920x1080
- Moederbord: Default Acer 7740 -> 7740G-model met ATI HD 5470
- Heatsink vervangen voor een model dat compatible is met gpu
- Toetsenbord vervangen
- Accu twee keer vervangen
- Stroomadapter enkele keren vervangen (de laatste was een Yanec, die was wél goed!)

Wat was er nog origineel?
- De behuizing
- De dvd-drive
- Dochterbordje met poorten aan de rechterkant van de laptop
- De touchpad
- Speakers/microfoon/webcam/sd-kaartlezer

Volgende: Zo repareer je een Oculus Rift CV1 - Frankensteinprojectje 06-'20 Zo repareer je een Oculus Rift CV1 - Frankensteinprojectje

Reacties


Door Tweakers user i-chat, woensdag 8 maart 2017 20:53

indrukwekkend, ik heb nu een toshiba met c830 waarvan ik ook aan het overwegen was om die te upgraden (naar iets met meer cores) maar tot de conclusie gekomen dat ik het alleen maar zou slopen.

toch leuk om dit te lezen (ook al moet ik bekenen er lichtjes jaloers van te worden)

Door Tweakers user wizai, woensdag 8 maart 2017 22:05

Erg gaaf om de passie in dit verhaal te lezen!

Door Tweakers user Kaalus, woensdag 8 maart 2017 22:10

Cool dat je zoveel moeite in deze laptop gestopt hebt! Best wel de echte Tweakers spirit :)

Helaas wel iets dat tegenwoordig niet meer gaat lukken, steeds meer laptops hebben van alles vastgesoldeerd zitten waardoor er bijna niks tot niks te vervangen is...

Door Tweakers user Johannes77, woensdag 8 maart 2017 22:33

Serieus cool _/-\o_ ,
Mijn idee was het ook om destijds mijn laptop om te bouwen, maar het is er niet van gekomen.
AU Optronics maakt mooie schermpjes he?

Door Tweakers user faraga, woensdag 8 maart 2017 22:37

Johannes77 schreef op woensdag 8 maart 2017 @ 22:33:
AU Optronics maakt mooie schermpjes he?
Absoluut! Voor een tn-paneel mag ik zeker niet ontevreden zijn. Alleen was 150 euro niet goedkoop en was ips nog altijd beter geweest natuurlijk ;)

Door Tweakers user faraga, woensdag 8 maart 2017 23:16

Kaalus schreef op woensdag 8 maart 2017 @ 22:10:
Helaas wel iets dat tegenwoordig niet meer gaat lukken, steeds meer laptops hebben van alles vastgesoldeerd zitten waardoor er bijna niks tot niks te vervangen is...
De processor gaat tegenwoordig helaas inderdaad niet meer lukken. Voor zover ik weet waren de Haswell-laptopprocessors die op een -M eindigden de laatste mobiele processors in een socket. Al die ULV-meuk zitten allemaal moervast.

Gelukkig zijn bij goedkope (of juist duurdere zakelijke) laptops nog veel dingen te vervangen. Ram zit bijna overal nog los, ssd/hdd's ook, schermen maken nog steeds gebruik van enigszins standaard connectors en ook de netwerkkaarten zijn nog vaak te vervangen.

Je moet er alleen wel je laptop op uitzoeken. Ultrabooks zijn bijna allemaal no-no's en Apple moet je al helemaal ontwijken (al vallen de pre-Retina-modellen nog wel mee).

Door Tweakers user Harm_H, donderdag 9 maart 2017 02:08

Mijn Sony Vaio heb ik het moederbord + gpu van vervangen en draait al 6 jaar als een zonnetje. Jammer dat ze gestopt zijn.

Door Tweakers user BadpunK, donderdag 9 maart 2017 07:25

Herkenbaar. Ik heb hetzelfde gedaan met mijn oude HP NX6110. Alle mogelijke upgrades gegeven. (O.a. van 1.4 Ghz naar 2.13 Ghz :)). Als je het goed doet een ebay e.d. goed gebruikt kost het niet veel. Deze laptop draait tot op heden nog steeds naar behoren..

Door Tweakers user Flaat, donderdag 9 maart 2017 10:51

hehe doet me denken aan m'n elitebook die heeft een i5 dual core sandy bridge naar i7 ivy bridge quad core upgrade gehad. Nieuw scherm, disk drive eruit voor SSD+2tb hdd, 8 naar 16gb ram etc etc.

Upgradebare laptops, dat zien we helaas niet meer...

Door Tweakers user steff85, donderdag 9 maart 2017 11:08

Leuk verhaal en avontuur!

Ik heb de laptop van mijn vader ooit ook getransformeerd, een ding uit 2006 (Haier L51).

Celeron 1,4GHz (socket M, single core, 32bit) => C2D T7400 (2x 2,17Ghz, 64bit)
512MB DDR2 => 3GB DDR2
40GB HDD => 128GB SSD
Windows XP => Windows 7 64bit

Heeft de levensduur enorm verlengt. Graphics waren de Ati mobility 9000 (DX9), die kon niet geupgrade worden. Youtube kijken was eigenlijk al te zwaar op 720p in de browser. Netwerkkaart en scherm geen upgrade gegeven. Helaas is afgelopen zomer het moederbord defect gegaan, maar was toen al zo'n 10 jaren oud en voor een budgetlaptop ver boven verwachting meegegaan.

Door Tweakers user Chaosstorm, donderdag 9 maart 2017 12:36

Tja zo had ik mijn vorige laptop ook een flinke reeks upgrades gegeven.

van i7 Q720 naar i7 920XM (ook overclockbaar met gemodde bios met 8 threads op 3.4ghz lag het verbruik op 88w van de processor alleen, wat zeg maar hetzelfde is als een desktop i7).
Plaatje van de koeling upgrades van zowel de cpu als gpu.
Grotere voeding (van 120w naar 180w).
van 8gb ram naar 16gb.
Tweede hardeschijf van 1TB
videokaart van hd 5870m naar hd 6970m.

Maar de nieuwe videokaart begaf het uiteindelijk en had ik de originele al verkocht. Vervolgens heb ik de onderdelen op ebay voor een goede prijs verkocht.

Ik had de gpu nog kunnen vervangen / upgraden naar een aanzienlijk snellere gtx 680m. Maar ik trof met geluk een nieuwere laptop op tweakers aan met gtx 680m waarbij ik maar een paar honderd euro bij moest leggen.

Door Tweakers user LankHoar, donderdag 9 maart 2017 16:18

Bij het lezen van dit blog gaat mijn tweakerhartje toch echt harder kloppen :+ Jammer van die Chinees zeg.. Vimeo proberen? ;)

Door Tweakers user HenkDePoema, donderdag 9 maart 2017 18:47

Prachtig verhaal! Inderdaad de echte Tweaker-spirit!

Het is best goed te doen om zelf de DC jack van de laptop los te solderen en een nieuwe te plaatsen. Zou dat niet de moeite waard zijn? Een nieuwe jack kost echt niks: http://www.ebay.com/itm/D...9ca0de:g:jJsAAOxy-o5Ry-gd

Door Tweakers user choozy, donderdag 9 maart 2017 20:53

Ik herken je probleem vanaf de video. Ik heb dit bij een oude laptop opgelost.

Als je nog wat aan je laptop zou willen sleutelen, bij sommige moederborden zit de connector niet goed vastgesoldeerd op het bord.

Als je de laptop uit elkaar haalt en de connector opnieuw soldeert heb je kans dat hij weer perfect oplaad.

Door Tweakers user faraga, donderdag 9 maart 2017 21:04

HenkDePoema schreef op donderdag 9 maart 2017 @ 18:47:
Prachtig verhaal! Inderdaad de echte Tweaker-spirit!

Het is best goed te doen om zelf de DC jack van de laptop los te solderen en een nieuwe te plaatsen. Zou dat niet de moeite waard zijn? Een nieuwe jack kost echt niks: http://www.ebay.com/itm/D...9ca0de:g:jJsAAOxy-o5Ry-gd
choozy schreef op donderdag 9 maart 2017 @ 20:53:
Ik herken je probleem vanaf de video. Ik heb dit bij een oude laptop opgelost.

Als je nog wat aan je laptop zou willen sleutelen, bij sommige moederborden zit de connector niet goed vastgesoldeerd op het bord.

Als je de laptop uit elkaar haalt en de connector opnieuw soldeert heb je kans dat hij weer perfect oplaad.
Voor mij begon de maat een beetje vol te raken. De bruikbaarheid van de laptop begon steeds meer achteruit te gaan en het idee van een volledig nieuw model dat gewoon perfect werkt (en waarmee ik bij mijn vriendin thuis ook een beetje kan gamen) begon wel erg verleidelijk te klinken.

Ik had al een poging gedaan om wat te solderen aan de connector, maar dat heeft (waarschijnlijk voornamelijk vanwege mijn volledige gebrek aan vaardigheden met een soldeerbout) weinig uitgehaald. Een SAH-collega heeft wel aangeboden om nog een poging te doen en misschien ga ik daar wel op in om het te proberen, maar de nieuwe laptop is al onderweg.

[Reactie gewijzigd op donderdag 9 maart 2017 22:58]


Door Tweakers user mavamal, vrijdag 10 maart 2017 09:52

Indrukwekkend aantal upgrades! Mocht je nog een nieuw moederbord nodig hebben: ik heb een brakke Acer liggen met HD5470, 15 inch zonder stroomadapter (dat heb ik weggegeven). Alles eraan deed het nog, dus mocht je nog een poging willen wagen... ;)

Door Tweakers user Minneyar, vrijdag 10 maart 2017 12:08

Ha dit doet mij denken aan mijn eigen frankensteinlaptop, 2e hands gekocht als:
Zilver met wit, Dell Inspiron 1501 met:
AMD Sempron
1 GB traag geheugen
50 gig 5400 toeren HDD
Kleinste accu die maar leverbaar was.
En jaja een 14 inch scherm in een 15 inch behuizing, bezels van 1.5 cm per kant.
Vervolgens in de loop der jaren:
AMD Turion X2 64
2 GB snelste geheugen wat hij slikte
150 gig 7200 toeren hdd
Grotere (namaak) accu
En een 15 inch scherm van een Dell Vostro 1000 (zelfde behuizing als Inspiron 1501), inclusief zwarte behuizing, laptop was dus zilver met wit als base en had een zwart deksel en bezels :+.

Heeft nog minstens een jaar dienst gedaan met een windows 10 preview er op, enige was ook bij mij het gekloot met drivers voor de onboard ATI X1150 GPU, verder liep hij nog best prima voor een laptop die ooit geleverd was met Windows XP

[Reactie gewijzigd op vrijdag 10 maart 2017 12:12]


Door Tweakers user Hkuit, vrijdag 10 maart 2017 15:37

ik ben misschien meer een krent dan een tweaker maar...
is dit kostentechnisch wel de moeite waard?
Als je alle kosten optelt die jij in de loop der jaren hebt gemaakt voor het upgraden, had je dan niet beter je laptop na 1 of 2 jaar kunnen verkopen en dan een nieuwe kopen? En na 2 jaar weer?

Door Tweakers user faraga, vrijdag 10 maart 2017 15:59

Hkuit schreef op vrijdag 10 maart 2017 @ 15:37:
ik ben misschien meer een krent dan een tweaker maar...
is dit kostentechnisch wel de moeite waard?
Als je alle kosten optelt die jij in de loop der jaren hebt gemaakt voor het upgraden, had je dan niet beter je laptop na 1 of 2 jaar kunnen verkopen en dan een nieuwe kopen? En na 2 jaar weer?
Als ik voor de meest kostenefficiënte aanpak gegaan zou zijn, zou ik een kleine ssd met een caddy en wat meer ram aangeschaft hebben en het verder daarbij hebben gelaten.

Want zoals ik al zei in de post, ik heb een slordige negenhonderd euro (+ $600 aanschaf = ~1500 euro) aan de upgrades uitgegeven in de afgelopen jaren, waarvan enkele zelfs niet eens slaagden. Het upgraden van mijn laptop is echter in de loop der jaren van een noodzaak naar een hobby uitgegroeid, en dat mag naar mijn mening ook wel wat geld kosten.

Ik heb trouwens ook vaak gedacht: "Nu is mijn laptop weer zo snel als dit model dat ik voor 800 euro in de Pricewatch zie staan." Ik bedoel hoeveel betaal je vandaag de dag voor een laptop met 8GB ram, een vrij redelijk 17" full hd-scherm, een cpu met een Passmark-score van ~3000 en een 500GB ssd? Dan zit je toch al vrij snel tegen dergelijke bedragen aan.

Door Tweakers user Aardwolf, zaterdag 11 maart 2017 03:24

Klasse blog. Er zijn tegenwoordig weinig verhalen die ik nog van boven tot onder lees, deze wel! Je bent inderdaad ver gegaan, maar ik herken dat ook wel... tis gewoon leerzaam en elke keer heb je weer even plezier van een "kleine" upgrade. Met dit soort dingen kost dat wat, maar je leert er veel van en kunt dan ook weer even door.

Zelf ook wel een aantal laptops geupgrade. Zelden met de reden omdat het kan, maar meer omdat ik tegen limieten aan liep, 2e hands componenten van andere laptops had liggen, dingen kapot waren of simpel een directe upgrade bij nieuwe laptops van anderen zodat men niet zo'n dure out-of-the-box hoefden te kopen. Maar ik moet wel zeggen dat het upgraden van laptops minder mijn ding is dan hardware van desktops. Dus wat lastiger upgrades zoals een scherm/mobo vervangen vermijd ik het liefst, tenzij het niet anders kan.

Mijn eigen laptop uit 2009 gebruik ik nog steeds. Nu ik verhuisd ben en nog geen desktop heb staan gebruik ik de laptop tijdelijk weer hele dagen. Qua gebruik over de hele periode denk ik dat ik hem zeker voor de helft van de tijd fulltime heb gebruikt. Ook wel enkele weken daarvan 100% belast bij distributed computing, dus hij heeft veel doorstaan. Het arme ding... haha!
Hoewel minder spannende dingen aan gedaan dan bij jou, toch wel wat upgrades. Enkel 2x nieuwe (2e hands) cpu in gezet (P8400>P9700>T9600), HDD vervangen naar SSD, noodzakelijk 2x nieuw scherm. Upgraden van DDR2 RAM is me te duur. Ik heb nog 4GB en draait bijna altijd 50-80% in W7. :P Zware bewerkingen doe ik normaal gesproken op een pc, maar met geduld lukt het met de laptop ook.
De defecte schermen vielen als bosjes uit de lucht tijdens mijn afstuderen. Flink balen... veel stress want niet echt bruikbare laptop en wel deadlines. Het werd kiezen uit 2 kwaden. Of voor de 2e keer laten repareren en in totaal 6-8 weken zonder laptop zitten + extra kosten, nieuwe laptop kopen of toch maar zelf een scherm kopen en proberen te vervangen... het werd dat laatste. Daaruit vooral geleerd dat het friemelen aan die kleine connectors niet zo mijn ding waren, maar wel gelukt verder.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 11 maart 2017 03:25]


Door Tweakers user Aardwolf, zaterdag 11 maart 2017 03:29

Als je het hebt over kosten, zoals Hkuit in de reacties aanhaalt:
Laptop kostte nieuw 900 euro, upgrades kostten in totaal nog zo'n 400 euro. Duurste was de SSD (2e gen in 2010), 160GB was 250 euro. Daarna in 2011 2x een nieuw scherm ingebouwd wegens de defecten. Het vervangen van origineel scherm voor viel gelukkig nog net binnen de garantie van de laptop, geen kosten aan gehad. Het vervangen scherm ging na 8 maand kapot en had maar 6 maand garantie, inmiddels garantie laptop ook verlopen. Vette pech en kostte me minstens 120 euro. Wel wetende dat het amper een week wachten was en alleen kosten van het scherm (ipv bij opsturen buiten garantie ook nog werkloon!).

Een gemiddeld upgradepad met telkens een nieuwe laptop of direct al een max. geconfigureerde kopen kost zeker meer. Daarbij niet te vergeten: ik kan in theorie de dure SSD hergebruiken, werkt nog goed en icm extra opslag prima te doen... dus dat schrijf ik zolang hij blijft werken over een langere periode af dan de 6,5 jaar tot nu toe. Processors zijn vrijwel allemaal met amper meerkosten gekocht, bijna 1:1 door verkoop van voorgaande cpu's (paar tientjes). De enige echte extra kostenpost is dus vooral het scherm. Ik had niet kunnen denken dat me dit 5 jaar langer gebruik zou opleveren, maar daardoor zijn de kosten beperkt gebleven.

Als je over 7-8 jaar gebruik 1300 euro aan kosten hebt hetzij evt. verminderd met 150 euro restwaarde oid, valt het nog best mee. Ik denk ook dat een gemiddeld persoon die laptop al in 2011 of eerder had vervangen, omdat naast de defecten er origineel een 320GB 5400rpm HDD in zat met Windows Vista. De ultieme combinatie om je mateloos aan te ergeren. :+ >:)

Daarbij veel plezier van gehad en ik zou dit, wanneer mogelijk, in de toekomst gewoon blijven doen. Bespaart naar mijn idee juist meer geld dan dat het kost en het geeft je (de overwinning van) nieuwe vaardigheden. Dat laatste is ook wat waard natuurlijk. En of je het dan ziet als hobby of een noodzakelijk kwaad, tja... profijt heb je er van.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 11 maart 2017 03:31]


Door Martijn, zondag 12 maart 2017 22:05

Mooie blog! Heb je je laptop nog. Ik schat de kans vrij hoog in dat hij het weer doet als je je oude moederbord helemaal stript, 10min op 200°C in de oven legt en dan alles weer op bouwt. Op die manier heb ik al twee laptops gerepareerd. Het herstelt de soldeerverbindingen op het bord. Dat is een veel voorkomende reden waarom een laptop helemaal niets meer doet als je het aanzet.

Door Tweakers user faraga, zondag 12 maart 2017 23:11

Martijn schreef op zondag 12 maart 2017 @ 22:05:
Mooie blog! Heb je je laptop nog. Ik schat de kans vrij hoog in dat hij het weer doet als je je oude moederbord helemaal stript, 10min op 200°C in de oven legt en dan alles weer op bouwt. Op die manier heb ik al twee laptops gerepareerd. Het herstelt de soldeerverbindingen op het bord. Dat is een veel voorkomende reden waarom een laptop helemaal niets meer doet als je het aanzet.
Ik denk dat dat bord helemaal ten dode opgeschreven is. Er miste al een paar jaar ergens een condensator die ooit eens losgekomen was, er was een usb-poort kapot en hij was helemaal niet meer stabiel. Toen ik het moederbord verving liep hij bijvoorbeeld ook veel minder vast.

Het probleem was dat wanneer ik de stekker erin deed, het lampje dat aangaf dat de stekker erin zat niet eens meer ging branden, terwijl een ander lampje dat aangeeft dat de accu vol is dan wel aanging. Dat is waarschijnlijk erger dan met een oven opgelost kan worden.

Ik ben overigens niet onbekend met de oventruc. Ik heb mijn oude 40GB-model van de PS3 die leed aan een YLOD zo een paar opnieuw keer tot leven gewekt. Dit werkte echter telkens maar voor enkele dagen, dus uiteindelijk heb ik maar een Slim-model gekocht.

Door Tweakers user MsG, dinsdag 11 april 2017 12:27

Leuk verhaal :-). Wel bijzonder dat je je wel waagde aan uitzonderlijke upgrades als CPU-upgrades en dergelijke, maar het af laat weten bij een brakke DC-jack van 10 cent :-P. Dat is een redelijk common problem. Je kan eventueel ook de 19 volt draden rechtstreeks doorsolderen naar het moederbord, maar dat ziet er een beetje pauper uit denk ik :-P.

Door Tweakers user Jern_97, dinsdag 11 april 2017 12:57

Zeer leuk verhaal. Ik heb ook heel wat upgegrade aan mijn oude Dell Laptop. Het scherm is vervangen van 768p naar 1080p, de basis Dell wifi kaart is vervangen door een Intel 7260, de 1TB HDD is vervangen door een 256GB SSD, en de dvd drive is eruit gehaald voor een hdd caddy om de 1TB HDD er toch nog in te kunnen steken. De processor kan ik volgens mij niet upgraden omdat deze vast zit op het moederbord en het is niet echt de moeite omdat het een i5 4200U is

Door Tweakers user Patrock, dinsdag 11 april 2017 16:30

Die laptop is bijna onverwoestbaar. Weet niet exact welk model ik heb, in ieder geval een 15,6 inch(zal het thuis nakijken, hij is nog in gebruik) Meerdere malen gevallen, waarvan éénmaal zelfs uit een rijdende auto.
Toetsen zijn echt niet terug te plaatsen, en de flatcable naar de knoppen rechtsbovenin zijn een brandgevaar. (is mij bij een hoorcollege tijdens het aantekeningen maken gaan smeulen door kortsluiting, dikke zwarte rook er uit. de plastic body gesmolten) Hierna heeft het een tijdje slecht gewerkt. Moest kortsluiting maken tussen 2 pads bij de aan uit knop om hem aan te zetten. Na een half jaar zonder stroom te hebben gelegen werkte hij echter weer normaal!

Heb windows ondertussen vervangen voor Linux Mint. en gebruik hem eigenlijk alleen bij het programmeren van Arduino.

Door Tweakers user faraga, dinsdag 11 april 2017 22:46

MsG schreef op dinsdag 11 april 2017 @ 12:27:
Leuk verhaal :-). Wel bijzonder dat je je wel waagde aan uitzonderlijke upgrades als CPU-upgrades en dergelijke, maar het af laat weten bij een brakke DC-jack van 10 cent :-P. Dat is een redelijk common problem. Je kan eventueel ook de 19 volt draden rechtstreeks doorsolderen naar het moederbord, maar dat ziet er een beetje pauper uit denk ik :-P.
Misschien ga ik dat ook nog doen, maar ik kan voor geen meter solderen. Bovendien begon ik alle kleine gedoetjes erg zat te worden en ben ik erg blij dat ik nu een laptop heb waar alles het gewoon doet zoals je het zou verwachten.

Reageren is niet meer mogelijk